امروز چهاردهم مارس، سالگرد درگذشت اندیشمند بزرگ «کارل هاینریش مارکس» است. همو که سرمایهاش را در اتاق مطالعه هر اقتصاددانی اعم از چپ و راست میتوان پیدا کرد؛ هرچند بعید میدانم راستهای افراطی که طوطیوار نظریه «دست نامرئی» آدام اسمیت را تکرار میکنند حتی نگاهی گذرا به این اثر تاریخی انداخته باشند.
بد نیست برای یک بار هم که شده نگاه دیگری به مارکس داشته باشیم. نگاهی انسانی و از دریچه عقل و نه از روی جو زدگی. مگر مارکس چه گفت که وقتی نامی از او برده میشود، رنگ رخسارتان قرمز میشود و به نظریههای او میتازید؟! حرف مارکس این بود که «وظیفه ما نه تفسیر جهان بلکه تغییر آن است.» میدانم این جمله به مذاق بورژواهای محافظه کاری که سود مالی خود را در گرو ثبات مناسبات اجتماعی و ساختارهای اقتصادی ناعادلانه میبینند، خوش نمیآید؛ اما نمایندگان آنها در رسانهها باید حواسشان باشد که هنگام قضاوت درباره این اندیشمند بزرگ، منافع اربابان خود را در نتیجهگیری دخالت ندهند.
منافع اربابان شما آنجا پای دستگاهها و ماشینهای خشنی است که کودکان معصوم را قربانی تولید بیشتر و لطافت زنان را در ازای دستمزدی اندک به کالاهای پرسود تبدیل میکند. منافعتان را در جایی جستوجو کنید که انسانیت را زیر پا گذاشتید و برای تحصیل مال بیشتر اخلاق را هم قربانی کردید. منافعتان را در سولههای سرد و تاریکی جستوجو کنید که برای یک پرس غذا، گرسنگان را به بیگاری میکشید. من مارکسیست، کمونیست یا سوسیالیست نیستم ولی وقتی شکمِ گندهای را که به فرمان خودرو دو میلیاردی چسبیده میبینم، از بوی تعفن سرمایهداری سرگیجه میگیرم.
بازوی رسانهای این شکمگندهها همان به اصطلاح اقتصاددانان طرفدار بازار آزاد هستند که از صبح تا عصر در روزنامهها و خبرگزاریها، یکسره در حال مصاحبه، نوشتن یادداشت و تحلیل درباره ارز تکنرخی، ارز شناور و قیمت واقعی ارز هستند و تلاش میکنند برای اربابان خود در پوشش اقتصاددان از دولت امتیاز بگیرند.
مارکس خواهان دنیای بهتری برای همه بود؛ دنیایی که کرامت انسانی در آن حفظ شود و کسی بر کسی برتری نداشته باشد. اگر برخی حکومتها با ادعاهای کمونیستی به کشور خود گند زدند، مقصر آن مارکس نیست. من مارکس را نه در عمل پیروان او بلکه در کتاب سرمایه جستوجو میکنم. حتی خود هاینریش مارکس زمانی از رفتار عجیب و تندروی مریدانش سرخورده شد؛ پس چه لزومی دارد مارکس را در ترازوی ندانمکاریهای پیروانش بسنجید؟
دست سرد روزگار حالا این پژمردگان زیبا را به پرتترین نقطه شهر اصفهان پرتاب کرده؛ جایی که رخوت سراسر فضایش را پر کرده است. آنجا ثانیهها در اتاقهای تاریکِ زنان سالخورده کُند میگذشت و پیرمردانی که زمانی برای خودشان برو بیایی داشتند و کوچهها و خیابانهای محله و شهر زیر گامهای محکمشان میلرزید، چقدر نرم و آهسته قدم برمیداشتند. روزگار با آدمها چه میکند... ما هرگز اندوه و عمق تنهایی آنها را درک نخواهیم کرد.
«خانه سالمندان»، «آسایشگاه سالمندان» یا هر کوفت زهرمار دیگری عبارتهایی هستند برای تلطیف فضای برزخ گونهای که مثل ایستگاه انتظار است؛ انتظاری برای پایان...
خیلی باید بیمعرفت باشی که مادرت را در ساختمانی سرد و بیروح وسط بیابانها به حال خودش رها کنی؛ کسی که هیچگاه حاضر نشد تو را حتی یکلحظه از خودش دور کند. پدرت را به یاد میآوری؟ او که در خوشی و ناخوشی سرکار میرفت تا تو بهتر زندگی کنی. حالا که به قیمت پینه بستن دستهایش، دست چپ و راستت را میشناسی، خیلی باید سنگدل باشی که او را تا دم در برزخ (آسایشگاه) بیاوری و بعد خودت فرار را برقرار کنی! فرار از چه؟ از پلید بودنت؟
آن معلم دوره ابتدایی را بگو... او دیگر چرا؟! او که بهترین سالهای عمرش را صرف تربیت و آموزش کودکانی کرده که قرار بود شرایط بهتری را برای جامعه رقم بزنند. حالا اما جامعهای بیرحم را نظارهگر است که پدر و مادر سالخورده را یکچیز اضافه میداند. انگار تر و خشک در این جهنم باهم میسوزند.
عکس: سامان خوش پیمان
مقالهای را با عنوان «توسعه را به زنان بسپارید» در هشت صفحه برای «دومین همایش ملی جایگاه زنان در کارآفرینی و توسعه پایدار» نوشتهام که در ادامه میتوانید دانلود و مطالعه کنید.
این گزارش با اندکی تغییر در تیتر و متن در روزنامه همشهری اصفهان چاپ شده است
شهرداری میگوید بودجه 97 اصفهان با دو هزار نفر - ساعت کار کارشناسی تنظیم شده و از دقت بالایی برخوردار است. این بودجه سه هزار میلیارد تومانی که گفته میشود توسعه و تقویت ناوگان حملونقل عمومی، کاهش مشکلات زیستمحیطی و توسعه گردشگری با مشارکت بخش خصوصی را در اولویت قرار داده است، هنوز متن کاملش منتشر نشده و به جز چند ردیف کماهمیت آن، رسانهها از جزئیات مهم آن بیاطلاع هستند.
بودجه شهرداریها اگر دارای اهمیت بیشتری از بودجه کل کشور نباشند، بیگمان کماهمیتتر از آن هم نیستند. بر کسی پوشیده نیست که فعالیتهای شهرداری در ارتباط تنگاتنگ با زندگی روزمره شهروندان است و هرچه برنامهریزیهای این نهاد مردمی، مبتنی بر صداقت، شفافیت و خواست شهروندان باشد، موفقتر خواهد بود. اساساً یکی از دلایل بودجهریزی، شفافیت در انجام فعالیتها و تخصیصهاست؛ بنابراین مخفی نگاهداشتن عملیاتیترین برنامه شهرداری، ماهیت بودجهریزی را زیر سؤال میبرد.
اولویتهای بودجه
بودجه سال 1397 شهرداری اصفهان اول بهمن به شورای اسلامی شهر ارائهشده و به گفته سخنگوی این شورا ردیفهای اصلی آن بررسی نهایی شده و آماده هستند. مهدی مقدری چندی پیش با حضور در برنامه تلویزیونی «اینجا اصفهان» به تشریح برخی از اولویتهای شهرداری در بودجه پرداخت و مهمترین اولویتهای در نظر گرفتهشده برای سال آینده را کاهش آلایندگیها، توسعه فضای سبز، توسعه ناوگان حملونقل عمومی، بهبود زیرساختهای گردشگری و تغییر رویکرد در برنامههای فرهنگی عنوان کرد. اعلام این اولویتهای مهم بودجه اگرچه گام مثبتی از سوی شورای شهر اصفهان برای تنویر افکار عمومی محسوب میشود، قطعاً ردیفها و جزئیات بسیار مهمتری نیز مانند هزینههای جاری، عمرانی و... در بودجه شهرداری اصفهان وجود دارند که هنوز رسانهها و مردم از آنها بیخبرند.
انتشار بودجه بعد از تصویب!
شاید یکی از دلایل محافظهکاری شورای شهر و عدم انتشار برنامه دخلوخرج شهرداری اصفهان، تاثیر منفی جنجالهایی است که بر سر بودجه 97 کل کشور به وجود آمد. چندی پیش برخی ردیفهای بودجه کشور مورد انتقاد تند مردم در شبکههای اجتماعی قرار گرفت و مجلس شورای اسلامی نیز دست به اصلاحاتی هرچند اندک در این ردیفها زد. عضو شورای شهر اصفهان به «همشهری» میگوید: «بودجه 97 اصفهان در کمیسیونهای مرتبط، بررسی و چکشکاری شده و اعضای کمیسیونها با توجه به خواست مردم و سیاستهای شورای پنجم، لایحه بودجه را مورد اصلاح قرار دادهاند؛ بنابراین در آخرین هفته بهمن این لایحه تصویب خواهد شد.»
پورمحمد شریعتی نیا درباره دلیل انتشار نیافتن متن کامل بودجه شهرداری نیز میگوید: «لایحه بودجه قبل از آمدن به صحن شورا باید در کمیسیونها کاملاً مورد بررسی قرار بگیرد و هنگامیکه به نتیجه و تصویب رسید به آگاهی مردم خواهیم رساند.» استدلال این عضو کمیسیون اقتصادی شورای شهر اصفهان در حالی است که جلوگیری از انتشار لایحه بودجه قبل از تصویب، شورای شهر را از نقد بررسی کارشناسان و رسانهها محروم میکند و در نتیجه، نقایص و کاستیهای آن پنهان میماند. اما شریعتی نیا با اذعان بر اینکه لازم است بودجه قبل از تصویب در اختیار رسانهها قرار بگیرد، بر شفافیت شورای شهر اصفهان تأکید و تصریح میکند: «بنا داریم متن کامل بودجه را پس از تصویب در اختیار مردم قرار دهیم تا هیچ ابهامی برای هیچ شهروندی درباره درآمد و هزینهها به وجود نیاید. انشاءالله پس از مطرحشدن بودجه در صحن شورا، رسانهها، شهروندان، اهل خرد و کسانی که به سرنوشت شهرشان علاقه دارند، در جریان قرار خواهند گرفت.»
لگد به اعتماد شهروندان
سیاست شورای اسلامی شهر اصفهان در ارتباط با مخفی نگاهداشتن بودجه شهرداری در حالی است که ماهیت این نهاد نظارتی همراهی با مردم و اجرا کردن خواست آنها در قالب تدوین و تنظیم قوانین است. عبدالله، رضایی، جامعهشناس و پژوهشگر مسائل شهری با تأکید بر اینکه منتشر نشدن متن لایحه بودجه، به عدم شفافیتها در جامعه دامن میزند، میافزاید: «ارتباط مردم با شهرداری و شورای شهر بر مبنای اعتماد و اطمینان بنا شده است و اگر این ارتباط آسیب ببیند، قطعاً به ضرر هر دو طرف خواهد بود.» وی میگوید: شهرداریها همواره ادعا دارند فعالیتهایشان در اتاق شیشهای انجام میشود؛ اما رویکرد شهرداری اصفهان در ارتباط با بودجه، خلاف این موضوع است.
رضایی با تأکید بر اینکه اعضای شورای شهر اصفهان باید به وعدههای خود توجه داشته باشند و آنها را فراموش نکنند، ادامه میدهد: «منتشر شدن متن کامل بودجه میتواند به مثابه یک ابزار برای کنترل انتظارهای شهروندان باشد؛ بهبیاندیگر مردم وقتی در جریان محدودیت منابع و درآمدهای شهرداری قرار بگیرند، طبیعتاً انتظارات خود را با در نظر گرفتن محدودیتهای بودجه تعدیل خواهند کرد؛ بنابراین فکر میکنم در جریان گذاشتن مردم از امور مرتبط با دخلوخرجها به نفع خود شهرداری است.»
گذشته از همه تفسیرها درباره این مسئله، انتشار متن بودجه 97 شهرداری اصفهان و اطلاعرسانی جزئیات کامل آن میتوانست نخستین آزمون برای شورایی باشد که اعضای آن با وعدههای اصلاحطلبانه رأی مردم را به دست آوردهاند. اگرچه شورای پنجم و شهردار جدید در این آزمون رد شدند، این فرصت همچنان برای آنها وجود دارد که در آینده، اعتماد کامل اصفهانیها را برای مدیریت بهتر شهر جلب کنند.
مجتبی نیک اقبال 1396/11/29